خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- محمد مظهری: هفته گذشته کنفرانسی با حضور علمای مطرح اهلسنت در گروزنی پایتخت چچن برگزار شد که شرکتکنندگان در بیانیه پایانی بر برائت خود از فرقه جعلی وهابیت و سلفیگری تکفیری تأکید کردند و آن را خارج از مذهب اهلسنت و باعث خدشهدار شدن وجهه اسلام ناب محمدی(ص) دانستند.
این کنفرانس با هدف شناسایی و معرفی هویت اهل سنت و جماعت، با حضور شمار زیادی از علمای اهل سنت بهویژه «احمد الطیب» شیخ الازهر مصر بهمیزبانی گروزنی پایتخت چچن و با حضور علما و اندیشمندان ارشد اهل سنت جهان اسلام از مصر، سوریه، اردن، سودان و اروپا برگزار شد و ۲۷ آگوست با صدور بیانیهای به کار خود پایان داد.
مهمترین نتیجه این کنفرانس، خروج وهابیت از دایره اهل سنت بود: «اهل سنت و جماعت در اعتقاد و مذاهب کلامی اشاعره و ماتریدیه، و پیروان مذاهب چهارگانه اهل سنت در فقه (حنبلی، حنفی، شافعی و مالکی) و اهل تصوف هستند». بر همین اساس با شیخ «محمد صالح الموعد» رئیس هیأت مشورتی و سخنگوی رسمی مجلس علمای فلسطین گفتگو کردیم که شرح آن در ذیل می آید:
*موضع شما درباره اظهارات شیخ احمد الطیب در کنفرانس گروزنی که وهابیت و سلفی گری را در دایره اهل سنت تعریف نکرده چیست؟
شیخ الطیب به اصرار بر وحدت میان مسلمانان شناخته می شود؛ به ویژه اینکه پیش از این نیز تاکید کرده بود که شیعه و سُنی ۲ بال این امت هستند. بنابراین باید بگویم که قصد شیخ الطیب از بیان اظهارات در رابطه با وهابی ها و سلفی ها این است که هر کس مردم را تکفیر کند، میان مسلمانان جایگاهی ندارد. همچنین مقصود ایشان از بیان این سخن این بوده است که هر کسی که در راستای تفرقه مسلمانان و از بین بردن وحدت آنها و توطئه علیه مقاومتشان اقدام کند، باید از میان مسلمین برود و باید به دنبال رئیسان خود در غرب و آمریکا و دشمن صهیونیستی که در صدد بهره بردن از این فتنه هستند، باشد. این در حالی است که کنفرانس گروزنی از این اصول تجاوز نکرد.
*ویژگی های اسلام سُنی واقعی چیست؟ آیا اهل تسنن واقعا به تکفیر دیگر مذاهب معتقد است و یا اینکه نشانه هایی برای نزدیک کردن دیدگاه ها با شیعیان و اهل تسنن و دیگر گرایش های فکری وجود دارد؟
اهل تسنن دائما بر وحدت مسلمین تاکید دارند. اهل تسنن و شیعیان هر دو مسلمان و ۲ بال این امت هستند. دین هر دو نیز اسلام است و دارای خدای واحد، قبله واحد، قرآن واحد، نماز و روزه و زکات و حج یکسان هستند. حرام و حلال پیامبر(ص) نیز برای اهل تسنن و شیعیان حرام و حلال است. اختلافات فقهی نیز در میان تمامی مذاهب سُنی و شیعه موجود است و از فقه و دین نشأت می گیرد. باید هوشیار باشیم که برخی در صدد توطئه چینی و طرح دسیسه برای تجزیه امت هستند که در رأس آنها نیز آمریکا و دشمن صهیونیستی است. ما باید بر اساس مصالح خود گرد هم آییم.
*آیا الأزهر مرجعی حقیقی برای اهل تسنن در جهان اسلام محسوب می شود؟ در شرایطی که الأزهر برای نزدیکی میان مذاهب اسلامی و شیعیان و اهل تسنن تلاش می کند، برخی از شیوخ سعودی برای تفرقه در جهان اسلام تلاش می کنند.
ما از کتاب الله و سنت پیامبر(ص) و اهل بیت استفاده می کنیم. خداوند فرموده که «واعتصموا بحبل الله جمیعا ولا تفرقوا»، همچنین پیامبر تاکید کرده اند که «ید الله مع الجماعة»، به علاوه ایشان فرموده اند که «مثل المؤمنین فی توادهم وتراحمهم وتعاطفهم وتماسکهم کمثل الجسد الواحد اذا اشتکی منه عضو تداعت له سائر الأعضاء بالسهر والحمی». این مفاهیم از سوی الأزهر نیز بیان می شود. بنابراین الازهر مرجعی برای بخش گسترده ای از اهل تسنن محسوب می شود. بسیاری از علما نیز هستند که ضمن تاکید بر وحدت، با فتنه و تکفیر کردن مخالفت می کنند و معتقدند که باید با مخالفین گفتگو کرد نه اینکه آنها را تکفیر کرد. زیرا یا برادر دینی ما هستند و یا اینکه یک انسان محترم می باشند؛ این توصیه حضرت علی علیه السلام است.
*چرا وهابیت در صدد است تا صوفی ها را از دائره اهل تسنن خارج کند؟ آیا این موضوع به نظرات ابن تیمیه مربوط است؟
وهابیت در صدد است تا همگان را از اهل تسنن بیرون کند و آنها نخستین کسانی بودند که به اشاعره حمله کردند. این در حالی است که اشاعره خود اکثریت مسلمانان اهل سنت را تشکیل می دهند بجز یک اقلیت کوچک که جزئی از آن وهابی ها هستند. آیا یک گروه کوچک می تواند به جای تمامی مسلمان اهل تسنن تصمیم بگیرد؟ هر کس در صدد باشد تا اکثریت را اخراج کند، در ابتدا خودش را اخراج کرده است. ابن تیمیه هیچ یک از مسلمانان را تکفیر نکرد. باید به علما با وجود اختلاف نظرشان احترام گذاشت.
*علت اینکه هر کنفرانسی که از سوی اهل تسنن در مکانی غیر از ریاض برگزار می شود، ناچیز و بی ارزش جلوه داده می شود، چیست؟ آیا درست است که اهل تسنن به اعراب حاشیه خلیج فارس محدود گردند؟
هیچ کس نمی تواند مانع از برگزاری کنفرانسی به سود امت در هر کشوری گردد. صرف نظر از مکان برگزاری این کنفرانس ها، ما از برگزاری چنین کنفرانس هایی در راستای منافع امت استقبال می کنیم و همچنین به این امر تشویق می کنیم. هر کس غیر از این فکر کند، عقل کمی دارد و مصلحت هیچ کس را نمی خواهد. امت ما به برگزاری صدها نوع از این کنفرانس ها نیازمند است. زیرا دشمنان این امت به ویژه رژیم صهیونیستی جنایتکار، در کمین مسلمین هستند. این اهل تسنن هستند که با غده سرطانی صهیونیست ها مخالفند. کشورهای حاشیه خلیج فارس و دیگران نیز نمی توانند بر این تصمیم اهل تسنن که از اسلام ناب محمدی سرچشمه می گیرد، تاثیر بگذارند.
*برخی معتقدند که وحدت مسلمین از طریق دور کردن شیعیان و صوفی ها از جهان اسلام است. آیا این نقشه درست است؟
مجلس علمای فلسطین در لبنان معتقد است که شیعه و سُنی مسلمان و ۲ بال این امت هستند. خون، مال و ناموسشان حرمت دارد و دشمنشان واحد است و آن هم صهیونیست ها هستند. وحدت امت بدون یکی از این بال ها امکان پذیر نیست. هر کس که در صدد تفرقه در میان امت باشد، دشمن خدا، پیامبر، مومنین، مسجد الاقصی، قدس و تمامی فلسطین است.
نظر شما